دلایل گرفتگی عروق + پیشگیری و درمان

درمان گرفتگی عروق در شیراز

گرفتگی عروق چیست؟

گرفتگی عروق یا آترواسکلروز، که به آن تصلب شرایین نیز اطلاق می‌شود، یک بیماری است که در آن، در داخل شریان، پلاک‌ها تشکیل می‌شود.

شریان ها سرخرگ‌های خونی هستند که خون غنی از اکسیژن را به قلب و دیگر اعضا منتقل می‌کنند. پلاک‌ها، از موادی همچون چربی، کلسترول، کلسیم و سایر مواد موجود در خون، تشکیل شده‌اند. این پلاک‌ها با گذشت زمان سفت شده و باعث تنگ شدن شرایط می‌شوند. این ممکن است باعث محدود شدن جریان خون غنی از اکسیژن به اعضا و سایر بخش‌های بدن شود. گرفتگی می‌تواند منجر به مشکلات جدی از جمله حمله قلبی، سکته، یا حتی مرگ شود.

چه چیزی باعث تشدید گرفتگی عروق میشود؟

علت دقیق گرفتگی عروق هنوز مشخص نیست. با این حال، مطالعات نشان می‌دهند که این بیماری یک بیماری تدریجی و پیچیده است که در هر سنی ممکن است رخ دهد.

عادت‌ها و شرایط خاصی مانند فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، بیماری دیابت، اضافه وزن یا چاقی، عدم فعالیت بدنی، سیگار کشیدن، رژیم غذایی نامناسب و سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی می‌توانند خطر ابتلا به گرفتگی عروق را افزایش دهند.

برخی از افراد مبتلا به گرفتگی عروق هیچ نشانه‌ای و علائم این بیماری را ندارند تا زمانی که حمله قلبی یا سکته مغزی رخ دهد. طبق مشاهدات متخصصین عروق بهترین راه پیشگیری از گرفتگی عروق ، تغییر سبک زندگی است. در بعضی از مواقع امکان دارد به داروها و روش‌های پزشکی نیاز داشته باشید. تشخیص این بیماری و پیگیری روند درمانی می‌تواند بهبود زندگی شما را برای حالت نرمال بگرداند.

چه افرادی بیشتر معرض ابتلا به گرفتگی عروق هستند ؟

عوامل زیادی ممکن است شمارا در معرض ابتلا به آترواسکلروز قرار می‌دهند. برخی از خطرات را می‌توان پیشگیری کرد، در حالی که برخی دیگر را نمی‌توان پیشگیری کرد.

چند تا از مهم‌ترین عواملی که میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری گرفتگی عروق شود عبارت‌اند از:

  • سابقه خانوادگی:

اگر در خانواده شما کسی سابقه ابتلا به بیماری های عروقی را داشته باشد، امکان ابن که شما در معرض خطر ابتلا شدن به آن باشید بسیار زیاد تر از افراد معمولی است. این وضعیت و همچنین سایر مشکلات مربوط به قلب ممکن است ارثی و ژنتیکی باشند.

  • عدم تحرک و ورزش:

ورزش منظم برای قلب شما مفید است. یک زندگی بدون تحرک باعث افزایش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها، ازجمله بیماری‌های قلبی می‌شود.

  • فشار خون بالا:

فشار خون بالا می‌تواند به رگ‌های خونی شما آسیب برساند و آنها را در بعضی مناطق ضعیف کند. کلسترول و سایر مواد موجود در خون می‌تواند انعطاف پذیری شریان‌ها را در طول زمان کاهش دهد.

  • سیگار کشیدن:

سیگار کشیدن می‌تواند به عروق خونی و قلب شما آسیب برساند.

  • دیابت:

افرادی که مبتلا به دیابت هستند، مستعد به ابتلا بیماری قلبی عروقی هستند.

روش های تشخیص گرفتگی عروق چیست؟

برای تشخیص گرفتگی عروق ابتدا ما باید به جراح فوق تخصص عروق مراجعه کنید . در طی یک معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است علائم شریان‌های تنگ، بزرگ و سخت را پیدا کند، ازجمله:

چک کردن  پالس ضعیف یا غیرواقعی زیر سطح تنگی شرایین و یا کاهش فشار خون در اندام تحتانی و …

با توجه به نتایج معاینات فیزیکی، پزشک متخصص  عروق شما ممکن است یک یا چند آزمایش را برای پیشبرد تشخیص این بیماری تجویز کند، ازجمله:

آزمایش خون:

رایج ترین روش برای  آزمایشات تشخیص گرفتگی عروق تعیین سطح کلسترول و قند خون است . این نتایج با استفاده از آزمایش خون مشخص می‌شود و باید در حالت ناشتا از فرد گرفته شود

سونوگرافی داپلر:

پزشک شما  از یک دستگاه اولتراسوند خاص (سونوگرافی داپلر) برای اندازه گیری فشار خون در نقاط مختلف در امتداد بازو یا پا استفاده میکند. این اندازه گیری ها می‌تواند به شما کمک کند تا درجه انسداد و همچنین سرعت جریان خون در شریان‌ها را اندازه گیری کنید. این روش یکی از امن ترین روش ها  در تشخیص گرفتگی عروق به حساب می‌آید.

شاخص مچ پا:

این روش تشخیص گرفتگی عروق از طریق رگ‌های پا است. پرشک معالج  شما  فشار خون را در مچ پا با فشار خون در بازوی شما را مقایسه میکند. اختلاف غیر طبیعی بین فشار خون دست و پا ، میتواند در اثر بیماری عروقی محیطی باشد که معمولاً توسط آترواسکلروز ایجاد می‌شود.

الکتروکاردیوگرام (ECG):

این روش تشخیصی با استفاده از الکتروکاردیوگرام است که در آن سیگنال‌های الکتریکی در حالی که از قلب شما عبور می‌کند، به ثبت میرسد. یک اکوکاردیوگرافی اغلب می‌تواند شواهدی از حمله قلبی قبلی را نشان دهد. اگر علائم و نشانه‌های شما اغلب در طول ورزش رخ می‌دهد، پزشک ممکن است از شما بخواهد بر روی یک تردمیل راه بروید یا در طی یک ECG دوچرخه ثابت برانید.

تست استرس:

یکی از مطمئن ترین روش های تشخیصی گرفتگی عروق تست استرس یا ورزش برای اختلالات قلبی است، این روش جهت جمع آوری اطلاعات در مورد چگونگی عملکرد قلب در فعالیت‌های بدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آنجا که ورزش باعث می‌شود قلب شما سخت‌تر و سریع‌تر از آن در طول فعالیت‌های روزانه انجام شود، یک آزمون استرس ورزشی می‌تواند مشکلات در قلب شما را نشان دهد که ممکن است در حالت عادی غیر قابل توجه باشد.

کاتتریزاسیون قلبی و آنژیوگرافی:

یکی از دقیق ترین روش های تشخیص گرفتگی عروق استفاده از آنژیوگرافی است، که در طی این آزمایش, عروق گرفته شده و تنگ شده یا مسدود شده به صورت دقیق مشخص می‌شوند.

ممکن است سایر تست های تصویربرداری پزشک شما ممکن است از سونوگرافی، یک توموگرافی کامپیوتری (CT) یا آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA) برای تشخیص این بیماری استفاده شود.

درمان گرفتگی عروق در شیراز

پس از تشخیص گرفتگی عروق و مکان آن، می‌توانید درمان مرتبط با آن را با نظر پزشک متخصص عروق خود شروع کنید. تغییرات در شیوه زندگی مانند رژیم غذایی سالم و ورزش، اغلب بهترین درمان برای آترواسکلروز است. گاهی اوقات نیز ممکن است پزشک شما توصیه‌های دارویی یا جراحی را پیشنهاد کند. برخی از درمان‌های رایج برای این بیماری شامل:

  • مصرف دارو: داروهای مختلف می‌توانند اثرات آترواسکلروز را کاهش دهند یا حتی معکوس کنند. پزشک معالج شما با توجه به تشخیص گرفتگی عروق، داروی مناسب برای کنترل علائم این بیماری را تجویز می‌کند. این داروها ممکن است میزان کلسترول و چربی خون را کاهش دهند یا در صورت مبتلا به بیماری قلبی دیگر، داروهای مرتبط با آن را تجویز کنند.
  • عمل جراحی: گاهی اوقات پس از تشخیص گرفتگی عروق، نیاز به درمان تهاجمی بیشتری است. اگر علائم شما شدید باشد یا انسدادی وجود داشته باشد که بتواند بقای سلول‌های عضلانی یا قلب را تهدید کند، ممکن است شما نیاز به یک نوع از جراحی قلب داشته باشید.

 

جهت گرفتن نوبت و مشاوره با شماره رایگان 09173396923 تماس بگیرید تماس با ما

 

4.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر مجید اثنی عشری فوق تخصص جراحی عروق

نیاز به مشاوره رایگان دارید؟
الان تماس بگیر.